Covid-19 och nytta av Unikum

I förskolor och skolor över hela landet arbetas febrilt med att hantera Covid-19. Här har vi samlat information om hur ni får bäst nytta av Unikum i ert arbete. Vi uppdaterar sidan allteftersom.

 


Funktion: Meddelande – nå snabbt ut till alla i kommunen

Meddelandefunktionen i Unikum låter er nå ut med info till hela er verksamhet.

Här är en länk till information och film om hur meddelande-funktionen används. Klicka på bilden nedan för att se en översikt.

Mail som skickas ut kommer vanligtvis fram inom 1 till 3 timmar, om era mailservrar är korrekt inställda.  Ofta går mailen ut redan på några minuter.

SMS-meddelanden kan nå ut snabbare än e-post, till de användare som lagt in mobilnummer. Vi har därför just skapat en möjlighet att skicka text-meddelanden via SMS från Unikums meddelandefunktion. Ni kan aktivera SMS för er organisation i forumuläret här

 


Funktion: Distansundervisning med Planering i Skolbanken

Unikums funktioner för Pedagogisk Planering och Uppgifter gör det möjligt att göra upplägg för Distansundervisning och skolarbete hemma.

  • Skapa en pedagogisk planering för arbetsområdet
  • Lägg in länkar in digitala lärresurser i Planeringen
  • Lägg in moment som Uppgifter i Planeringen, och tidssätt inlämningstidpunkter.
  • Tilldela Planeringen till elever i klassen
  • Planeringen syns för eleven, och för vårdnadshavare via appen Unikum Familj.

På sidan Unikum för distansundervisning visar vi hur ni kan göra, och ger exempel.

Det läggs in många planeringar för fjärrundervisning i den Nationella Skolbanken på https://skolbanken.unikum.net nu. Vi hoppas därför att ni kan hitta inspiration här.

 


Åtgärder i er kommun nu

Säkra att e-post kommer fram till er kommun med “Vitlistning” av Unikum

När Unikum skickar e-post till er kommuns personal och elever passerar e-posten kommunens mail-servers. Det finns en risk att denna e-post spärras. För att undvika det behöver er kommun “Vitlista” Unikum i era mailservers.

Kontakta er IT-avdelningen för att säkerställa Vitlistning, och för att verifiera att kapaciteten i era mailservers är tillräcklig. Läs mer i den här supportartikeln.

Aktivera SMS-utskick för snabbare leverans av meddelanden

Om man snabbt vill nå ut med meddelanden är SMS bättre än e-post. Vi har därför precis byggt en funktion för att göra SMS-utskick. Denna funktion kan kopplas på för respektive kommun efter ert godkännande. Kostnaden per skickat SMS tas inte av användaren, utan av kommunen, och kommunen faktureras av Unikum. Det tar några timmar att aktivera funktionen.  Aktivera SMS-meddelanden för er kommun eller friskolekedja här >>

 


Kapacitet och leverans för meddelanden

Utnyttjandet av meddelandefunktionen i Unikum ökar snabbt i samband med covid19-situationen och ligger på nivåer vi inte sett tidigare. Så här långt har kapaciteten räckt bra. Vi arbetar för att öka kapaciteten och övervakar löpande för att se till att allt fungerar. Om vi bedömer att det behövs för att hålla kapaciteten på tillräcklig nivå så kan vi komma att begränsa viss funktionalitet, så att meddelandeflödet hålls igång.

Vi uppdaterar löpande status kring meddelanden på en särskild sida: Driftstatus Meddelanden.

 


Hos oss på Unikum

 

Vi jobbar hemma nu 🙂

Som flera av er märkt så jobbar hela Unikum hemifrån nu. Det går bra eftersom Unikum är en digital tjänst, och eftersom vi är vana vid att använda digitala verktyg, webbkonferenser å sånt.

Vårt fokus: Smidigt med Meddelanden och Distansundervisning för er alla

Vi har noggrant fokus på att allt ska fungera för er. Vi har bevakning på att alla meddelanden går iväg, och att alla kan logga in som vanligt. Vi förväntar oss att kapacitetsbehovet ska gå upp, och förbereder för det. Vi har också tänkt igenom hur vi ska göra om några av oss blir sjuka, så att tjänsten ska fungera även då. Vi sätter ihop information om hur ni kan arbeta med Distansundervisning , hantera kommunikation bra mm.

Vi vet att ni behöver allt stöd vi kan ge nu, säg till om ni saknar något!

Vardag

Vi fortsätter annars arbeta framåt och klokt med ”Unikt lärande för unika barn”. Vi lägger så klart mest fokus på Meddelande och Distansundervisning, men det är andra bra saker ni kommer ha nytta av under detta ovanliga år som vi också driver på.   Vi finns här, i en mobil eller laptop nära dej. Hör av dig!

 

Vi längtar efter att få träffa er IRL igen!